sobota 26. ledna 2019

Vlad Ţepeş Dracula

Je historickou osobností, kterou většina lidí zná z románu Dracula. Jenže tento román neukazuje úplně vše a po historické stránce je na nic. Ano, vyskytuje se zde jako hlavní postava a dostal se tak do podvědomí čtenářů, jenže má to háček - všichni ho odsuzují za to, jak se choval a jelikož se přikláním k verzi, že je upírem, doufám, že, jestliže si bude tento článek číst tak, že se neurazí a já nedopadnu napíchnutá na kůle.

Použitá literatura jsou Dějiny Rumunsko od Kurta. W. Treplow a Co v učebnicích dějepisu nebylo.

V prvé řadě bych chtěla poukázat na to, že Vlad III. byl Valašským knížetem a že přezdívka Draculea neznamená ďábel, ale syn draka. Tuto přezdívku získal díky svému otci Vladovi II., který se stal v roce 1431 členem řádu Draka. Tento řád založil samotný král Zikmund Lucemburský v roce 1418 a jeho cílem byli boje proti Turkům a dalším pohanům. Vlad II. byl pyšný na řád Draka, a proto se drak jako symbol objevil na valašských mincích a na zlatém řádu, který nosil na hrudi.
 
V roce 1447 byl Vlad II. spolu se svým nejstarším synem zavražděn Janem Hunyadym. Následníkem Vláda II. se stal Vlad III. Dráculea, jehož dětství nebylo příliš šťastné. Byl zajatcem Turků i se svým mladším bratrem a kdo ví co jim Turci prováděli.
 
Vládl v letech 1456 -1462.
S jeho obchodní vládou v druhé polovině roku 1457 nebyla spokojena sedmihradská města Brašov aSibiu , chtěli nového knížete. V tom samém roce ale bylo Vladovi slíbeno představiteli města Brašova, že nebudou podporovat Dana II., což ovšem porušili. Proto byl Vlad nucen padnout do Sedmihradska na trestnou výpravu. Trestná výprava se pak konala ještě jednou a to v roce 1460, kdy Vlad III. porazil Dana II. Dan II. si musel vykopat vlastní hrob, a pak byl exemplárně popraven a pohřben ve vlastním vykopaném hrobu.
V roce 1459 odmítl Vlad  Ţepeş   Draculea platit sultánovi Mehmedovi II. daně. K tomuto kroku se odhodlal jako jediný kníže.
V zimě roku 1461-1462 zaútočil na turecké pozice podél Dunaje v severním Bulharsku. Mehmed II. nebyl schopen tento útok rozdýchat a rozhodl se Vlada v tom samém roce chytit do pasti. K jeho velkému překvapení mu past nevyšla a Vlad III. se svými muži zajal Kalalovina a Hamzu Pašu, kteří dopadli i s tureckými hlídkami napíchnutí na kůly (vlastně koledovali si o to).
Myslím si, že by se nemělo zapomínat na to, že díky Vladovi III. byla osvobozena od Turků pevnost Gurgiu.
V roce 1462 se Mehmed II. rozhodl zaútočit na Valaško (v tomto případě se hodí otázka na co proboha myslel, když věděl, že ve Valašku vládl Vlad Tepeš Dracula. Nemluvně o tom, že na Vlada ohledně strategie a bojových schopností neměl, aspoň to je můj názor). Ale nakonec byl poražen a zahnán Vladem Draculea  (už za tento skutek měli Vladovi ostatní země a panovníci poděkovat).
Bohužel Vlad III. byl zrazen v roce 1462 svým spojencem Matyášem Korvínem, který místo toho, aby se spoléhal na vlastní úsudek a rozum, uvěřil lžím a Dráculu uvěznil do roku 1475. Po tomto roce již není pořádně známo, co se s Vladem stalo. Existjí jen a pouze dohady.

A teď něco o jeho vládě. Ano, vládl přísně, ale i spravedlivě. Za jeho vlády se v Sedmihradsku snížila kriminalita. Jeho prioritou bylo zavedení pořádku, posílení armády, rozvoj obchodu a hospodářství. On byl vládcem a jeho slovo platilo. Kdo porušil jeho zákony dopadl holt na kůl. Jediné, co po svých lidech vyžadoval byla lolajalita, což znamenalo i podřízení se jeho vládě a zákonům. Vlad III. svou moc upevňoval pomocí lolajálních bojarů, které dosazoval do knížecké rady. Dokonce omezoval i nekontrolovatelnou moc velkých bojarů a tím vlastně mohl i zabránit zneužití této moci.
Hodně podporoval valašské kupce a snažil se i o to, aby obchodní cesty byly bezpečné. Takže zajištoval jejich bezpečnost. Díky tomu, že zajistil bezpečnost cest, se začalo dařit i obchodu a přispěl tak k jeho oživení. Za jeho vlády se zkrátka a dobře objevil hospodářský vzestup v jeho knížectví.
Pravděpodobně za to mohl i zákaz, který vydal - obchodníci ze Sedmihradska měli totiž obchod povolený jen a pouze ve městech. Jinak měli zakázaný přímý obchod s rolníky a bojary. Pokavaď tento zákaz porušili čekal je trest.

Také nesmím zapomenout na jednu pověst, která o něm vypovídá hodně. Ve svém knížectví měl studnu a u té study byl zlatý pohár, ze kterého se mohli pocestný napít bez stresu. Jediné co by potrestal by byla jeho krádež.
 
A teď jedna zajímavost na konec, která mě překvapila. Vlad Ţepeş pravděpodobně založil město Bukurešt.

A teď můj názor na něj. Pravda je taková, že přesto že byl přísný ke svým lidem, byl i krutý ke svým nepřátelům, neměl v té době na výběr. Byl ale i dobrým panovníkem, který se snažil ze všech sil chránit svůj lid. Mnoho jeho nepřátel o něm mohli i rozšiřovat í různé pomluvy, takže ne všemu se dá věřit. Připouštím, že celkem dost věcí co udělal bylo krutých, ale jak chcete Dráculu soudit za tresty a popravy? Vždyť nebyl jediný kdo vládl přísně. Ale jako na jediného vláce z té doby se háže veškerá špína a zločiny. Všichni ho soudí za to, co dělal, aniž by se zajímali proč a v jakých situacích to dělal. Viděla jsem jeho obraz v knize a na internetu. Jediné co mě tam zaujalo byly jeho oči. Smutné a upřímné oči. A jestliže by byl upírem, měla bych na něj pár otázek a jedna z nich by byla jaké měl vlastně dětství a jestli bych mu nemohla nějak pomoci.
A mimochodem žádné vulgarity pod tímto článkem nechci vidět jinak vaše komentáře smažu.

1 komentář:

  1. Vlád Tepes Dracula se snažil chránit svůj lid a dělal to nejlepší. Zato má můj respekt .

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář.Jakmile.budu moci přečtu si ho.🐱