úterý 9. dubna 2024

Jaro




Milí čtenáři, milé čtenářky, a nebo spíše převážně, milé děti noci,
vím, že u mě nejste zvyklí na vážná témata. Avšak začíná jaro a jen přece mám na vás prosbu.   

Jistě jste si všimli, že o víkendu přišly teploty, které se dají označit jako nadprůměrné. Někteří možná měli radost a jiný zase ne. Jde mi ale o to, že s nástupem jarního počasí, které trhalo rekordy ohledně teploty. Je na místě myslet i na ty zranitelnější jež s námi obývají tuto zem. Asi už tušíte, že mám na mysli zvířata. Od těch volně  žijících až po domácí mazlíčky.

Prosím dejte zvířátkům vodu hlavně když máte zahrádky. Nezapomeňte dávat i čerstvou vodu svým miláčkům ale aji těm co žijí volně v přírodě. Jestli je to ve vaších silách, vytvořte pro ptáčky i hmyz úkryt před sluncem a dejte jim tam i vodu.

Pokud uvidíte na zemi včelku, jak nemůže vzletnout utrhněte list ze stromu a položte jí na květinu. A když u sebe budete mít čistou vodu, dejte včele, vose či motýlovi napít.

Pokud najdete ptáčka na zemi tak pak věřte, že může být jen přehřátý. V ten moment postačí stinné místo a voda pokojové teploty.

Když uvidíte vyhublou kočičku na kost. Vemte jí do bezpečí, dejte ji napít a jídlo po malých dávkách. A ihned zavolejte do útulku. Pokud je kočička moc špinavá pak věřte, že též potřebuje pomoci, a proto neváhejte útulek znova vytočit. Oni se o ní již postarají. Pokud potkáte netopýra co bude ležet na zemi. I když mu nic očividně není, přeneste ho na strom kde se zavěsí, aby mohl ulétnou s příchodem noci. Pokud je však ranněný, vemte ho domu a zavolejte do zachranné stanice.

Moc vás prosím nebuďte slepí a hluchí ke svému okolí. Brzy nastane doba kdy i s málem můžete zachránit jak zvířecí tak i lidský život. Najděte ve svém srdci stále ten doutnajicí plamen, který se nazývá soucit a pomoc druhým.

Jestli jste dočetli až sem tak pak vám děkuji.

S pozdravem Irí

 



1 komentář:

Moc děkuji za komentář.Jakmile.budu moci přečtu si ho.🐱