pondělí 22. dubna 2024

Rozkvetlé stromy


 

Poděkovaní

Milí čtenáři, milé čtenářky a nebo spíše převážně, milé děti noci,
je zde jedna drobnost, o kterou bych se s vámi všemi mile ráda podělila. Jak jste si jistě všimly Cesta snů má na Jaro, léto, podzim a zimu vždy jiný design.

Věřte si tomu nebo ne, ale dělá se mi s ním jedna jediná osoba. Je to zároveň člověk, jenž je i beta čtenářkou a vím, že její názor není zaujatý.

Vlastně teď kvůli ní dodělávám chystanou povídku, protože  podle jejího názoru to bylo moc uspěchané a nebo postrádal děj logiku. Jo a myslí si, že bych mohla někde vydat povídku... Kam na tyhle nápady chodí …. to by mě zajímalo.

 Takže vždy napíše názor a do toho zkontroluje i pravopis. Upřímně divím se, že z něj ještě nezešílela. Ale zas na druhou stranu nešílí ani z mých nevinných nápadů a všetečných otázek. Na věci které asi úplně každého nenapadnou. Takže zde se musím opravit. Možná nešílí. No má holt srdce ze zlata.

Tímto článkem a i cestou bych chtěla poděkovat své Beta čtenářce, kamarádce a specialistce na desing blogu Starling (pro mě specialistkou je, já bych ten desing tak hezky neuměla).

 Takže Star hrozně moc ti děkuji za veškerou pomoc jak s blogem, tak i s názory ohledně psaní. Takže děkuji ti za vše. Jo a koukej to se se mnou vydržet ještě minimálně do konce světa.

Jo a tady je její blog https://starlingcreative.blogspot.com/

A fakt hrozně moc děkuju.

sobota 20. dubna 2024

Vlaštovničník

Milí čtenáři, milé čtenářky, a nebo spíše převážně, milé děti noci,
pro někoho to je bylina pro jiného plevel či vzpomínka.

Pro mě je ale tato rostlinka jak bylina tak i vzpomínka. Na někoho koho jsem měla ráda. Kdo mě bral ven i se svým čtyřnohým parťákem a komu jsem mohla plně věřit.

Mám slzy v očích když tyto řádky píši? Ovšem že mám. Paní Jehličková a Montík byli pro mě rodinnou.

Byla to právě Montíkova panička, která mi ukázala vlaštovičník. Bylinku, která pomáhala léčit bradavice a i kuří oka.

Často se vyskytuje na zahrádkách či na krajích lesu.

Jedná se o jarní bylinku, jejíž mléko je na bradavice nejlepší na jaře. Mléko má žlutou barvu a dostane se k němu když utrhnete z květiny list, poupě či stonek. Pak utrženou část přiložte na bradavici či kuří oko a naneste. Bradavice či kuří oka by se měli začít zmenšovat asi tak po 3. aplikaci. Při aplikaci tekutiny buďte ale opatrní. Může dráždit pokožku a z oblečení jde špatně prát.

Pokud by bylinka nezabírala, vyhledejte lékaře a hlavně buďte opatrní. Tato rostlinka je i prudce jedovatá.






úterý 9. dubna 2024

Jaro




Milí čtenáři, milé čtenářky, a nebo spíše převážně, milé děti noci,
vím, že u mě nejste zvyklí na vážná témata. Avšak začíná jaro a jen přece mám na vás prosbu.   

Jistě jste si všimli, že o víkendu přišly teploty, které se dají označit jako nadprůměrné. Někteří možná měli radost a jiný zase ne. Jde mi ale o to, že s nástupem jarního počasí, které trhalo rekordy ohledně teploty. Je na místě myslet i na ty zranitelnější jež s námi obývají tuto zem. Asi už tušíte, že mám na mysli zvířata. Od těch volně  žijících až po domácí mazlíčky.

Prosím dejte zvířátkům vodu hlavně když máte zahrádky. Nezapomeňte dávat i čerstvou vodu svým miláčkům ale aji těm co žijí volně v přírodě. Jestli je to ve vaších silách, vytvořte pro ptáčky i hmyz úkryt před sluncem a dejte jim tam i vodu.

Pokud uvidíte na zemi včelku, jak nemůže vzletnout utrhněte list ze stromu a položte jí na květinu. A když u sebe budete mít čistou vodu, dejte včele, vose či motýlovi napít.

Pokud najdete ptáčka na zemi tak pak věřte, že může být jen přehřátý. V ten moment postačí stinné místo a voda pokojové teploty.

Když uvidíte vyhublou kočičku na kost. Vemte jí do bezpečí, dejte ji napít a jídlo po malých dávkách. A ihned zavolejte do útulku. Pokud je kočička moc špinavá pak věřte, že též potřebuje pomoci, a proto neváhejte útulek znova vytočit. Oni se o ní již postarají. Pokud potkáte netopýra co bude ležet na zemi. I když mu nic očividně není, přeneste ho na strom kde se zavěsí, aby mohl ulétnou s příchodem noci. Pokud je však ranněný, vemte ho domu a zavolejte do zachranné stanice.

Moc vás prosím nebuďte slepí a hluchí ke svému okolí. Brzy nastane doba kdy i s málem můžete zachránit jak zvířecí tak i lidský život. Najděte ve svém srdci stále ten doutnajicí plamen, který se nazývá soucit a pomoc druhým.

Jestli jste dočetli až sem tak pak vám děkuji.

S pozdravem Irí