sobota 7. ledna 2017

zimní doba aneb co se dá udělat pro zvířátka

Venku mrzne a sníh se k zemi vznáší. Na jednu stranu je to dobře příroda potřebuje sníh, aby se doplnili zásoby vody a půda si odpočala. Rostliny mají na sobě izolaci od mrazu, ale na druhou stranu v naší společnosti žijí i němé tváře pro, které je toto období zkouškou odolnosti , tukových zásob či skrýší s potravou anebo hledaní potraviny. Myslím , že vám došlo již o kom je řeč. Mluvím zde o lesní zvěři, ptácích a vodních živočiších.
Ti , kteří vlastní rybníky tuší že budou muset udělat díry do ledu jakmile bude moc silný aby ryby neuhynuli a myslivci ? No pro ty je důležité aby měli co dávat do krmelců zvířatům. Avšak nemusí to být jen myslivci mohou to být i ostatní lidé. Vždyť kolikrát máte doma suchý chléb ? Tak nač ho vyhazovat když se může dát do krmelce a nebo jablka ze sklizně ? Když víte , že je sami nespotřebuje tak proč jich pár nedat zvířátkům , která to v zimě potřebují ? Máte zahradu ? Jestli ano tak kupte pro ptáčky lojový koule a pro veverky oříšky. Chodíte rádi do lesa ? Tak co si místo alkoholu nebo cigaret koupit mrkev a zelí a odnést do lesa lesní zvěři ? Po celý rok se kácí lesy a někdy i vysazují nové stromky. Jenže jakmile přijde zima je plno lidí hluchých a slepých. Při silvestru si jdou házet petardy do lesa a je jim jedno že tak děsí lesní zvěř. Když napadne sníh ani se neobtěžují něco donést zvířatům aby jim aspoň trošku ulehčili život v zimě .
Proto si prosím dejte ruku na srdce a pokavad máte aspoň trochu soucitu kupte jim zeleninu a jablka a doneste jim to do krmelců neboť zima je zlá hlavně pro lesní zvěř a pro ptactvo. Tak prosím kupte i něco těm ptáčkům zpěváčkům bud slunečnicová semínka , lojové koule a pro veverky oříšky ať tolik nestrádají a na jaře ať opět z plna hrdla zpívají.

3 komentáře:

Moc děkuji za komentář.Jakmile.budu moci přečtu si ho.🐱